Home » Blog » Karakterstructuur » Relatie en narcisme

Relatie en narcisme

door | 13 nov, 2019 | Karakterstructuur

Bij mijn zoektocht via Google naar een duidelijke definitie van Narcisme of een narcistische persoonlijkheid krijg ik ontzettend veel ‘hits’. Ik dacht één goede definitie te zoeken om te gebruiken in deze blog, alleen kom er achter dat ik beter mijn éigen definitie kan gebruiken.

Maar ja, wat ís die definitie dan? In het kort, een persoon met narcisme is voor mij iemand met veel maskers, niet levend in de realiteit of liever gezegd levend in zijn of haar éigen realiteit, iemand die een kromme banaan recht kan praten, iemand die veel bevestiging en liefde nodig heeft alleen die niet bij machte is dat zelf terug te geven, iemand die geen tegenspraak of (zelf geen positieve) kritiek duldt, de ene keer is linksaf goed en de andere keer juist rechtsaf, zich altijd slachtoffer voelt…..En zo kan ik nog heel lang doorgaan. Dus niet in één woord of korte zin te omvatten.

Bottom line voor mij, een relatie met iemand met een narcistische persoonlijkheid kan ervoor zorgen dat je heel ver van jezelf komt te staan, dat je jezelf aan de kant zet, dat je in een overleef modus komt. Het gaat heel sluipend, tenminste dat was mijn ervaring. Het duurde even voordat het kwartje viel. Dat ik niet meer dacht ‘ben ik nou gek….?’ en er langzaam aan met anderen over durfde te praten.

Het mooie is, je kan uit deze situatie stappen (ook al is het moeilijk, het kan echt en het lukt iedereen!) en weer volledig bij jezelf terugkomen. Natuurlijk vergt dat veel van jezelf en is het hard werken om je ontwikkeling en persoonlijke groei, die stil heeft gestaan- zelfs een deuk heeft opgelopen, weer op te pakken. Belángrijker nog om weer naar jezelf te kunnen en durven te kijken en te voelen dat je goed bent wie je bent. Dat is niet in een dag gedaan, maar elke stap die je zet is er één, en hoe meer stappen vooruit hoe sneller je gaat omdat je steeds sterker wordt. Úit de overleef modus en weer vrijuit leven, zelf de regie weer over je leven, hoe heerlijk is dat!

Over Margreet Vos

De opleidingen Energycoaching Professional en PSYCH-K hebben mij de tools gegeven om samen met jou uit te zoeken hoe we het beste te werk kunnen gaan n.a.v. je vraag.

Gerelateerde artikelen

Geen resultaten gevonden

De pagina die u zocht kon niet gevonden worden. Probeer uw zoekopdracht te verfijnen of gebruik de bovenstaande navigatie om deze post te vinden.

2 Reacties

  1. Pauline Baumgarten

    Goed verwoord Margreet. Compliment.

    Reageer
  2. Marjoleine

    Hoi Margreet….wat een mooie blogs!! Prachtig ge(be)schreven. Respect!

    Reageer

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tweet
Share
Share
Pin